Arbeta som hunduppfödare

Att arbeta som hunduppfödare

Att få möjligheten att jobba med sina husdjur är få förunnat och hunduppfödning är en oförglömlig och härlig upplevelse.
Här delar jag med mig av mina bästa tips och råd för dig som vill börja arbeta med hunduppfödning.

Läs på!

Alla som arbetar med hunduppfödning behöver ha koll på Svenska Kennelklubbens grundregler och som medlem är du skyldig att följa dessa regler.
Hos Svenska Kennelklubben finns väldigt mycket matnyttig information för den som vill använda sin hund i avel.

Du behöver även skaffa dig ordentligt med kunskap om rasen du ska föda upp. Dina köpare förväntar sig att få information om sina nya husdjur, t.ex. rasens egenskaper och hälsa.

Vad behöver du för att komma igång?

Under den första tiden behöver valparna sin mamma och en ren valplåda. Du kommer behöva bädda rent i valplådan några gånger varje dag med nytt underlag och rena handdukar. Skaffa en våg för att hålla koll på om det är någon av valparna som behöver stödmatas, och investera i några billiga hundgrindar får att kunna spärra av delar av din bostad när valparna blir större och börjar utforska sin omgivning.

Billiga hundgrindar
Billiga hundgrindar finns att hitta online.

Se också till att ha en ordentlig buffert när du ska föda upp en ny kull valpar.

Utbildningar

Det är lämpligt att gå en utbildning för att få en förståelse för vad det innebär att föda upp hundar. Svenska Kennelklubben, SKK har en uppfödarutbildning som sker i studiecirkelform där du får möjlighet att lära dig det du behöver för att sätta igång med hunduppfödning.

Kurserna består av fyra delar:

  • Hunduppfödning
  • Inför valpkullen
  • Valpkullen är här
  • Valparna flyttar

Om det inte anordnas någon utbildning där du bor så har Svenska Kennelklubben även en uppfödarutbildning på distans.

Kan man leva på att arbeta som hunduppfödare?

Hunduppfödare
Valp i husses famn.

Det är inte många som blir rika på hunduppfödning och de flesta har det som bisyssla vid sidan av sitt vanliga arbete.
För den som vill börja föda upp hundar är det viktigt att känna till att det är många och ganska stora utgifter som man behöver stå för innan man lämnar över valparna till sina nya ägare.

För att få para sin tik med en hanhund brukar man få betala en parningsavgift. Du behöver även stå för utgifter som försäkringar, hälsoundersökningar, vaccinering, registrering hos Svenska Kennelklubben, foder, vaccinering och veterinärbesiktning.
För att marknadsföra dina hundar behöver du köpa annonsering samt driva en uppdaterad webbsida med information om dig som uppfödare och dina hundar.

Man kan inte heller räkna med att kunna sälja alla valpar. Vissa kanske tar lång tid och andra valpar kanske aldrig säljs. På pengarna du tjänar ska du sedan betala skatt och egenavgifter.

För att dryga ut kassan kan man prova att utöka sin verksamhet genom att bli återförsäljare av foder och andra hundrelaterade produkter eller kanske driva hundkurser.

Hur mycket tid tar det att arbeta som hunduppfödare?

Det tar väldigt mycket tid att syssla med uppfödning. Innan man har gjort det första gången är det svårt att få en rättvis bild av vilket omfattande arbete det är att driva en seriös och professionell kennel.
Både tiken och valparna behöver mycket omvårdnad och ska inte lämnas för länge ensamma. Om man inte har möjlighet att arbeta hemifrån kan det därför vara nödvändigt att ta ledigt från sitt ordinarie arbete för att ta hand om sina husdjur.