Hundutställningar

Blekinge kennelklubb hundutställning

Hundutställningar är tävlingar för rashundar, det vill säga hundar inom definierade och avgränsade hundpopulationer efter stamböcker och rasstandarder, där de bedöms efter sin exteriör gentemot just rasstandarderna. Tikar och hanar bedöms separat, varefter vinnarna ställs mot varandra. De två finalisterna utnämns sedan till ”BIR” – bäst i rasen, respektive BIM – bäst i motsatt kön. Finaltävlandet sker sedan inofficiellt med vinnaren i BIG (bäst i gruppen) och BIS (best in show). Man kan säga att grundsyftet och ursprunget till dessa utställningar är att man vill utvärdera aveln, det vill säga hur skicklig man är på att föda upp olika egenskaper.

Den största organisatören av hundutställningar i Sverige sker genom Svenska Kennelklubben (SKK) och medlemmar i den föreningen. Den internationella föreningen FCI, Federation Cynologique Internatione är i sin tur paraplyorganisation för nationella föreningar, så som SKK. SKK har också lokalavdelningar, länsklubbar som är indelade efter region. Det är vanligt att en och samma plats har en utställning samma tid varje år. En annan större anordnare i Sverige är Svenska hundklubben.

Regler bestämmer klasser och deltagande

SKK har regler för sina utställningar i form av bland annat bestämmelser om vaccination, ID-märkning, beteende och vad som räknas som oacceptabelt, och vilka förutsättningar som utesluter hundar från tävling. Det finns en domare och två sekreterare i själva utställningsringen, samt eventuell domarelev(er) eller -aspirant. Klasserna i tävlingen är indelade efter ålder och meriter från tidigare utställningar och liknande tävlingar. Det finns valpklass (inofficiell klass som inte registreras i resultatlistor och liknande), juniorklass från 9 till 18 månader, unghundsklass, bruks- eller jaktklass, öppen klass (från 15 månader) championklass och veteranklass.

Till världens mest prestigefyllda utställningar hör Crufts i Storbritannien, Westminster Kennel Dog Club i New York samt amerikanska National Dog Show, och inte minst World Dog Show som anordnas av FCI varje år (2008 hölls denna i Stockholm). Den allra första hundutställningen hölls dock i brittiska Newcastle 1859.