Läsvärt före hundköpet

Köpa hund

Som många vet förgyller hundar tillvaron för oss människor, vare sig vi lever ensamma eller med familj och vänner. Hundar får oss att:

  • Må bra
  • Känna oss mindre ensamma
  • Komma ut på promenader
  • Träffa nya människor
  • Känna oss älskade

Varifrån ska jag köpa hund?

Alla människor är olika och därför skiljer det sig varifrån man väljer hund. Speciellt i hundkretsarna. En del köper från svenska kennlar, såklart godkända sådana. Det finns de som bokar en valp från en kull innan hunden ens är född. Medan andra vill rädda hundar som är i störst behov av ett kärleksfullt hem, antingen från ett hundstall i Sverige där hundar kommit genom polisärenden, länsstyrelsen eller blivit inlämnade av förra ägarna. Det kan också vara från seriösa organisationer utomlands där situationerna är fruktansvärda. Utan att gå in på för mycket detaljer kan det gälla hundar som lever det svåra livet på gatan med -30 grader, svält och onda människor. Men även så kallade dödshägn där dagarna räknas ner under mindre trevliga omständigheter. Det är värre än det framkommer här. Du får läsa på om båda alternativen och välja det som ditt hjärta klappar för.

Rätt hund för rätt person

Att välja rätt hund är ett stort och viktigt beslut. Alla människor är olika och så även hundarna. Alla människor passar inte ihop med alla sorters hundar. Är du aktiv av dig och vill ha med din hund på olika aktiviteter bör du välja en hund som passar in i det livet med den aktivitetsnivån. Är ditt syfte däremot att ha en familjehund som nöjer sig med mys hemma och härliga promenader i måtta utan större aktivitetskrav bör du inte välja en hund som kräver mycket aktivitet. Läs noga om raser innan.

En hund vid din sida är bättre än en vän långt bort”. Att nämna allt positivt hundar ger oss skulle i princip vara omöjligt.

Ekonomi

Att ha hund kan vara dyrt. Först kommer kostnaderna för allt ni måste ha innan hunden anländer som: Vatten/matskålar, koppel/halsband, mjuka liggunderlag, mat, klo-klippare och leksaker.
Sedan måste man även vara förberedd på oförutsedda olyckor och sjukdomar. Veterinärvård är inte billigt. Det är därför viktigt att ha hunden försäkrad. Men också att ha ett sparkonto åt hunden när försäkringen inte täcker hela summan. Dock är det tur att man om det mot förmodan skulle behövas kan ta nya snabblån hos HittaSMSLån för dessa tillfällen. För givetvis kan man ha det svårt ibland att lyckas spara ihop tillräckligt för den höga veterinärkostnaden som uppstår.

Väl genomtänkt beslut

Att ta sig tid att fundera igenom beslutet att skaffa hund är superviktigt. Fundera gärna för många gånger. En hund är ett liv med känslor precis som vi, och vill inte flytta runt för att människor fattar dumma beslut. Är någon i familjen allergisk? Går det att provlåna eller träffa andra hundar innan köpet för att testa? Var ska ni ha hunden när ni behöver åka bort och inte kan ta med hunden? Var ska hunden vara i krisfall? Var ska hunden vara när ni jobbar/studerar? Om ni för tillfället mestadels är hemma – har ni en plan för när situationen ändras? Har ni råd med akuta veterinärbesök och vård åt hunden? Ni föräldrar planerar väl inte att tillfredsställa barnens tjat om hund som mycket väl kan ändras när barnen väl fått hunden? Hund är ingen barnleksak.

Läs på och tänk igenom noga innan hundköpet!