Vilka ingredienser bör undvikas i hundgodis

Hundgodis

Det är mycket populärt bland hundägare att tillverka sitt eget hundgodis. Dels ger det betydligt större möjlighet att påverka vad hunden får i sig, och det är inte sällan billigare än att köpa högkvalitativa varianter och delikatesser.

För dig som funderar på att eller redan har börjat experimentera med att göra ditt eget hundgodis så kommer här en rad tips om vilka ingredienser som bör undvikas och varför. Såsom människor har olika tycke och smak och är olika känsliga för olika ämnen så gäller detta givetvis även hundar. Därför gäller det att vara uppmärksam och experimentera med ingredienser och proportioner. Däremot bör lök av alla slag undvikas helt. Det innehåller nämligen ämnet thiossulfat, vilket hundar inte kan bryta ner. Det lagras därför i kroppen och kan leda till blodbrist, så kallad anemi.

Något som redan är välkänt är att choklad bör undvikas helt eftersom även små mängder kan vara dödliga. Ju mer kakao chokladen desto värre så mörk choklad ska absolut undvikas. Xylitol, vilket ofta finns i tuggummi, kan ge allvarliga konsekvenser eftersom det gör att blodsockret sjunker. Kräkningar, svaghet, svårigheter att gå, kollaps och slaganfall är möjliga effekter. Veterinär borde alltid kontaktas om hunden har fått i sig xylitol. Koffein, det vill säga kaffe med mera, ska undvikas eftersom ämnet metylxantin höjer pulsen och kan orsaka slaganfall. Det kommer nog inte som en chock att dessa tre ingredienser ska undvikas i hundgodiset, däremot ska du även vara försiktig med aprikoser, körsbär, fikon, plommon och äpplen!

Detsamma gäller den för människan otroligt nyttiga avokado. Ämnet persin är giftigt för flertalet djur och bör undvikas tills studier visar att hundar med säkerhet tål detta ämne. Mjölkprodukter är inte direkt farliga men kan ge hundar besvär som kolik och diarré eftersom hundar inte kan bryta ner laktos. Hundar är alltså laktosintoleranta.